Bonsai osnove

bonsai osnove

Chamaecyparis iz rasadnika u treningu od 2011.g.

Najljepša spoznaja o prirodi je postojanje raznolikosti koja je nastala pod utjecajem različitih vanjskih faktora i njene želje za preživljavanjem ili je nastala u interakciji čovjekove kretivne mašte i same prirode.

Hortikultura, kao dio prirodne znanosti, i likovna umjetnost ima mogućnost spajanja znanja i umjetnosti sa biljkama uzetih iz prirodne sredine.  Jedna od takvih metoda je BONSAI, koji je svugdje u svijetu poznat i cijenjen. Iako netko ne zna potpuno što bonsai znači, sigurno su svi čuli za njega.

Bonsai u doslovnom prijevodu znači drvo ili biljka u posudi. Za njegovo oblikovanje i uzgoj je potrebno puno više od same hortikulturalne vještine. Velik naglasak je  na umjetničkim sklonostima samog uzgajivača.  John Naka  je jednom opisao osnovne principe oblikovanja minijaturnog stabalca :

“Nemojte pokušavati raditi na način da vaše stablo izgleda poput bonsaija, radije pokušajte raditi tako da vaš bonsai izgleda poput stabla.”

Klasifikacija bonsaija po veličini

Keshitsubo:  3-8 cm

slika Bonsai Empire

slika Bonsai Empire

Shito5-10 cm

Mame:  5-15 cm

Shohin: 13-20 cm

Komono15-25 cm

Katade-mochi25-46 cm

Chumono / Chiu41-91 cm

Omono / Dai:  76-122 cm

Hachi-uye102-152 cm

Imperial152-203 cm

Magična povijest bonsaija

 

Svete planine u Kini

Svete planine u Kini

Da li ste se ikad zapitali zašto je bonsai toliko cijenjen? Da bi pronašli odgovor na ovo pitanje krenimo putem njegove tajnovite prošlosti… (Nastavi čitati)

 

 

 

Upute za bonsai početnika

 

Kalendar radova na bonsaiju

 

IMG_6056mKako bi vam pomogli održati vaše drvce  zdravim, lijepim i sretnim u nastavku pročitajte bonsai zen popis savjeta: