Duh i filozofija bonsaija

“BONSAI NO KOKORO”

Saburo Kato

Prijevod  govora japanskog majstora Saburo Kato 1980.god. održanog na Međunarodnoj bonsai konvenciji  na Havajima images

Sve vas ovdje zainteresirane za bonsai je „odabrao bonsai“. Mi smo ujedinjeni u bratstvo bonsaija. Čudesno je okupiti se zajedno. U Japanu bonsai posjeduje drevnu povijest donesenu iz prirode. Bonsai je prosvjetljujuć i donosi mir. To je dobro znano i cijenjeno. Dužnost je svih nas da ljubav prema bonsaiju održimo živom kao „baklju mira“.

wbff-110

Ljudi koje vole bonsai i sade stabla u male posude cijene ljepotu prirode. Uzgajajući bonsai, uče od prirode i uče filozofiju života. Čak i osoba koja ne razumije bonsai, može cijeniti i biti dirnuta njegovom ljepotom. Snaga bonsaija je u  prikazu   ljepote prirode, što je cilj za sve one koji uzgajaju bonsai. Postoje tri važne stvari koje treba razmotriti:

saburo-kato-2000

Prva je  korijen!
Kada gledate staro stablo, oblik korijena je ono što daje temelj i osjećaj snage. To je impresivno i inspirirajuće. Snažni korijen velikog stabla čuva  mala stabla od bujica i oluja. Snažno ukorijenjena stabla daju osjećaj stabilnosti i sigurnosti. Kod bonsaija, ovo također treba biti vjerno prikazano.

Drugo što treba razmotrit je  oblik debla.
Kada gledamo usamljeno drvo, posebno je važno kako deblo izranja iz zemlje i  kako se uzlazno sužava  prema vrhu. Nakon mnogo godina kora debla dobiva karakteristike starosti i tada  možete vidjeti  karakter i osobnost  drveta.

Treća komponenta su grane.
One su stepenice prema nebu, daju balans i traže sunčevu svijetlost kako bi cvjetale. Kad grane i lišće rastu snažno, prekrasni cvjetovi mogu cvjetati. Čak i kada je rast snažan i cvjetovi cvjetaju, ne smijemo biti posve spokojni, moramo biti ustrajni u brizi za svoje biljke. Njega je jako važna!

indeksiraj

Svi smo se ovdje okupili zajedno sa udaljenih područja. Svatko od vas ovdje okupljenih ima u svojoj zemlji planine, rijeke, drveće i šume. To su prekrasni prizori koje vas mogu inspirirati. Birajte najljepše prizore za prikaz vašeg bonsaija. Ne kopirajte bilo što, neka vaš bonsai izgleda kao najbolji dio prirode.

alb_8022

 Uzgajajući bonsai jako je važno naučiti jake i slabe osobine svake biljke. Uzgoj  bonsaija je kao i odgoj djece. Budite učitelji i odgajatelji  sa strpljenjem i ljubavlju. Postupajte sa svojim bonsaijima kao što postupate i sa svojom obitelji. Siguran sam da će svatko od vas moći stvoriti i uzgojiti prekrasan bonsai.

Bonsai je živo biće. Svaki dan koji provedete sa bonsaijem, makar  biljka ne govori, osjetiti ćete kao da vam nešto pokušava reći. Jednog dana ćete znati kad vam biljka kaže da ju  zalijete ili prihranite. Kada dođete do toga stadija, razviti ćete posebnu povezanost sa svojom biljkom. Bonsai odgovara na vašu ljubav i postaje poput iskrenog prijatelja bez ljudskih obmana ili nevjere.

Bonsai je vjeran ako ga redovito zalijevate i prihranjujete s ljubavlju i brigom. Život je značajniji kada njegujemo ove male biljke. Učimo bit života! Čak je život bonsaija duži nego naš. Zato je na nama odgovornost da bonsai  prenesemo budućoj generaciji kako bi  sačuvali život u posudi. To je izuzetno važno.

DSC02440

Bonsai je Božji dar čovjeku. Ovaj oblik prirode je najbliži čovjeku, jer portretira životnu dramu. Bonsai je priroda bez svoga kraja. Zato oni koji uzgajaju bonsai imaju odgovornost  i zadatak da marljivo nastave sa prenošenjem bonsaija. Na kraju, nadam se da umjetnost bonsaija nikad neće izumrijeti i da ćemo očuvati ovu baklju mira gorućom diljem svijeta. Nadam se da će nas bliže i dublje prijateljstvo vezati  zajedno.Kato_forest_6

Gore navedeni esej je prevedeni govor Saburo Kata iz Japana održanog na  Međunarodnom bonsai kongresu u Sheraton Waikiki Hotelu u Honolulu, Havaji 6. srpnja 1980. godine pod supokroviteljstvom Havaii Bonsai Association i  Bonsai Clubs  International. Gospodin Kato je bio prvi  predstavnik  Nippon Bonsai Association koji je  sudjelovanju  izvan Japana na međunarodnom skupu. Nakon što je održao govor,  kreirao je  “Šumu mira” od biljaka koje je pribavio  FUKUBonsai . Aranžman je i danas  živ,  nalazi se u  FUKUBonsai kulturnom Centru na Havajima.Saburo_Kato_1_bw
Prijevod i objavljivanje odobrio Saburo Kato.
Prva objava govora u pisanom obliku je u FUKUBONSAI REVIEW; izdanje  jesen 1983. godine , a nakon toga objavljen je u brojnim bonsai publikacijama.
 
Prijevod : Dean Ćebić