PROLJETNA NJEGA: PRIHRANA

Proljeće je vrijeme kad počinjemo sa intenzivnom prihranom bonsai drvca. Organska gnojiva kao što je peletirano kokošje gnojivo je odlično za prihranu. S obzirom na to da je proljeće i vrijeme presađivanja u tom slučaju pričekajte 4 tjedna s prihranom tek presađenog bonsaija kako bi se drvo oporavilo od šoka.

Prihranu zrelog listopadnog drveća malo odgodite dok novi listovi ne očvrsnu, jer ako započnete s obilnijom prihranom ranije izrasti će veliki listovi na dugačkim internodijima.

Drveće koje je u treningu možete početi ranije gnojiti jer će nam veliki listovi/iglice i dugački internodiji pomoći zadebljati deblo.

Dvoigličaste borove obilno prihranjujete kako bi skupili dovoljno energije za razvoj pupova nakon pinciranja ovogodišnjih izboja. Započnite s dodavanjem 4-6 paketića (vidi tehnika gnojenja) i dodajite po jedan do dva paketića svakih tjedan dana dok ne pokrijete gotovo cijelu površinu supstrata. Stare paketiće redovito zamijenite novim. Do kraja svibnja površina u svim bonsai posudama bi trebala biti prekriven s paketićima gnojiva.

Tehnika gnojenja

Jednostavna i praktična metoda aplikacije stavljanjem gnojiva u vrećicu za čaj. Ako stavljamo gnojivo u rasutom stanju na površinu supstrata ono se tijekom zalijevanja često ispire s površine i završi izvan bonsai posude. Najvažnije od svega takvim gnojenjem otežava se prolazak vode kroz supstrat prilikom zalijevanja jer gnojivo na površini formira koru, a sitne čestice gnojiva koje prodru tijekom zalijevanja u supstrat otežavaju drenažu. Korištenjem vrećice za čaj postavljeno gnojivo će ostati na mjestu, a na kraju sezone ćete ga lakše ukloniti s površine supstrata. Tehnika je vrlo jednostavna . Napunite vrećicu za čaj sa željenim gnojivom i pričvrstite ga s čačkalicom.

peletirano gnojivo

Peletirano organsko gnojivo

napunjena vrećica

Napunjena vrećica s gnojivom

vrećice s gnojivom

Vrećice s gnojivom na površini supstrata