Tko ili što je “FUDO”

Smatra se da je yamadori drvce staro između 600 – 1000 godina, pronađeno od strane poznatog japanskog lovca na yamadorije Tahei Suzukia. Prvi ga je ožicao Kinsaku Saida, u to vrijeme najpoznatiji majstor u ožicavanju bonsai drvca.

fudo

Tahei Suzukia


Svoj prvi nastup bonsai je imao 1929. godine, dobio prvu nagradu i od tada se nije pojavljivao u javnosti. Njegov vlasnik, japanski naftni magnat se bojao da bi  izložbe mogle naškoditi drvcu, pa je u svojoj palači izgradio posebno mjesto za njega. Ljudi su ga nazvali “Fantom shimpaku” baš iz razloga jer je viđeno samo jedanput i od tada skriveno od očiju javnosti.

FUDO, 1946. godine

 

Nakon što je preživjelo II. Svjetski rat, drvce je kupio Yoshimatsu Hattori  i dao mu ime FUDO” .  Ime dolazi od japanskog boga vatre Fudo, koji je bio zaštitnik Buddhe od svih zala. Izgled shimpaku borovice podsjećao je na nepomičan vatreni plamen. Yoshimatsu Hattori je umro 1960. godine, a cijela njegova bonsai zbirka je stavljena na prodaju osim “Fuda”. “Fudo” je ostavljen u nasljeđe njegovom sinu Osamu. Znajući da Osama nije ljubitelj bonsai umjetnosti, Kyuzo Murata ga  godinama nagovara da mu proda baš to drvce. U ljeto 1968. godine Osama je pristao i “Fudo” stiže i Kyuka-en rasadnik K. Murate.

K. Murata

Kyuzo Murata

U studenom, 1969. godine u Kyuka-en rasadnik stiže delegacija Brooklyn Botanica Garden-a. Razgledavajući rasadnik i diveći se mnogim drvima koja su bila i za prodaju, nisu mogli ne primjetiti “Fudo”. Pokazali su veliki interes za njega i odlučili ga dobiti za svoju bonsai kolekciju. Slijedećih gotovo godinu dana uslijedili su pregovori oko prodaje ovog drvca. nakon mnogo razmišljanja,  K. Murata u srpnju, 1970. godine pristaje i neke od razloga za prodaju “Fuda” navodi u svom pismu BBG-u : “… onečišćenje zraka u Japanu postaje neizdrživo i za ljudska bića, a posebno za stabla u vrtu. Onečišćenje je uzrokovano uglavnom zbog motornih vozila, nisam protiv napretka, ali drveće to ne razumije. Oni samo moraju trpjeti i umrijeti negdje tiho…BBG je dovoljno velik da ne može imati problema sa zagađenjem zraka u svojim prostorijama, te ima sve potrebne sadržaje dostupne za pravilnu njegu. Iznad svega važno je za ljude u Americi kojima je umjetnost bonsaija još uvijek strana, da dobiju priliku cijeniti ovo stablo… znam da će ga osoblje BBG-a voljeti i brinuti se za njega, ne samo profesionalno već sa dušom. Osjećam se kao da udajem svoju kćer za Ameriku…”

fudo 2

deatalj sharija

 

“Fudo” je stigao u New York putem Pan American Airways-a. Od strane američkog ministarstva poljoprivrede odmah stavljen u karantenu i tretiran raznim pesticidima. To daleko da dolikuje lijepoj ceremoniji vjenčanja, ali je bilo opravdano zakonom o uvozu bilja. Bonsai stručnjak Frank Okamura iz  BBG-a je u studenom 1970. godine u članku NewYorkera izrazio zabrinutost za drvce. “Fudo” je eventualno tijekom pakiranja ozbiljno ozljeđen i vidjele su se promjene na jednoj grani i njenom lišći.

fudo 1

Unatoč izuzetno posebnoj pažnji, prije nego li se uspio prilagoditi novom domu “Fudo” je u listopadu 1971. godine proglašen mrtvim. Njegovo tijelo sa svojom jedinstvenom ljepotom još uvijek se čuva na ulazu u BBG kao ispiracija i vrijedna imovina za sve nas.

fudo 3

tijelo “Fude” na ulazu u BBG

 

Prijevod : Renata Kirin

Izvorni tekst i slike :   Phoenix Bonsai Society Robert Baran