Zalijevanje

Teško je točno reći koliko često je potrebno zalijevati i koliko je vode potrebno vašem bonsaiju. To ovisi od dosta faktora kao što su vremenski uvjeti, količina kiše, veličina posude, vrsti supstrata i dr. Međutim, bitno je shvatiti da ne zalijevajte na pamet, zato što ste negdje pročitali ili čuli savjet kako se bonsai zalijeva svaki dan po malo ili jedan put na tjedan. Zalijevanje je daleko najvažniji aspekt brige, jer bez vode bonsai bi se vrlo brzo osušio. Većina početnika je zbog nepravilnog zalijevanja uništilo svoj bonsai  prije nego zbog bilo kojeg drugog razloga.

Opće pravilo, je da svakodnevno provjeravate vaš bonsai te prilikom pregleda provjerite vlažnost supstrata. Nikad ne čekajte da se između zalijevanja supstrat skroz osuši, jer ako se korijenje potpuno isuši, male će korijenove dlačice uvenuti i time oslabiti biljku. S vremenom, kada steknete više iskustva, nećete morati kontrolirati supstrat kako bi ispitali vlažnost, umjesto toga ćete biti u mogućnosti odlučiti o potrebi zalijevanja samim pogledom na vaš bonsai.

 

Na koji način mogu zalijevati svoj bonsai?

 

Koristite kanticu za zalijevanje s finom ružom za jedan do dva bonsaija, ili crijevo s finim nastavkom za prskanje za veću zbirku bonsaija. Kada zalijevate uvijek zalijevajte obilno sve dok voda ne počne istjecati kroz drenažne otvore na dnu bonsai posude inače voda prebrzo ishlapi i korijen je ne dobije u dovoljnoj količini. Zaljevanje je najbolje napraviti u večernjim satima, ili u ranim jutarnjim satima. Međutim, ljeti budite oprezni kod zalijevanja ujutro, jer ako će biti topao dan, voda se može brzo zagrijati i skuhati korijenje.5966243_orig

Drugi način zalijevanja je da uronite bonsai posudu u veliku kantu ili kadicu s čistom vodom tako da je supstrat potpuno prekriven. Ostavite tako uronjenu posudu oko pet minuta. Izvadite posudu iz vode i ostavite je s jednom podignutom stranom da može isteći suvišak vode. Na taj će način voda ući u najmanju pukotinu, natopiti i omekšati tlo ukoliko je mješavina supstrata loše kvalitete ili ako ste zaboravili zaliti vaš bonsai i supstrat se isušio više nego što bi trebao.

 

Kakvu vodu bih trebao koristiti?

 

Ako je moguće, uvijek je najbolje prikupiti kišnicu za zalijevanje bonsaija. Kišnica je idealna za zalijevanje jer sadrži manje kamenca od vode za piće. Ako vam kišanica nije dostupna, sasvim je uredu da koristite običnu vodu iz slavine. Nije preporučljivo koristiti destiliranu ili demineraliziranu vodu jer ne sadrže bitne minerale potrebne za zdravlje bonsai drveta.

 

Da li zalijevanje ima veze s promjenom godišnjeg doba?

 

Da, naravno! Većina bonsaija se zaljeva od proljeća do jeseni. Međutim nakon što vaše drveće krene u fazu mirovanja (negdje u jesen), kiše i snijeg bi trebali biti dovoljni za njihovo održavanje tijekom zimskih mjeseci. Međutim, u nekim slučajevima gdje nema dovoljno kiše ili snijega, možda će biti potrebno s vremena na vrijeme zaliti. U slučaju da je dugo kišno razdoblje i tlo mokro i namočeno duže vrijeme, podignite jednu stranu posude postavljanjem drvenog bloka pod posudu, tako ćete omogućiti bolju drenažu. U fazi mirovanja sposobnost apsorbcije korijena je smanjena i ukoliko je supstrat jako namočen može doći do truljenja korijena.

I na kraju, ako pravilno zalijevamo, naši će bonsaiji biti snažni i zdravi!