Zimska njega

ZIMSKA NJEGA

 

ožičavanjeZima je idealno vrijeme za ožičavanje vašeg drvca. Marljivo vježbajte postavljanje žice! Dobro aplicirana žica lijepo izgleda i učinkovito drži grane u željenom položaju. Pokušajte koristiti minimalnu količinu žice kako bi postigli maksimalnu učinkovitost. Ukoliko primijetite da žica ne drži granu u željenom položaju onda je žica preslaba, uklonite slabu žicu i primijenite novu jaču žicu. Ako i tada nije dovoljno jaka žica ponovite postupak skidanja i postavljanja nove jače žice. Zapamtite, dva komada slabe žice neće napraviti isti posao kao jedna adekvatne snage.

 

Kad savijate granu koju ste prethodno žicali pripazite da vam je žica na stražnjoj strani točke savijanja kako bi osigurali potporu i ne bi došlo do pucanja grane. Ako pristupate ožičavanju brzopleto, ne ispravljajući svoje pogreške povećavate šansu da slomite koju granu, a vaš rad će izgledati neuredno. Naučite uživati u ožičavanju te radite polako i uredno.

 

45 stupnjeva je tipični kut za primjenu žice, ali ovaj kut može biti izdužen do 30 stupnjeva. U tom rasponu, žica ima snagu držati granu i uredno će izgledati. Jednom je majstor u Japanu rekao: „ Dobro postavljena žica je kada je prostor između žice i grane dovoljan da prođe komad rižinog papira.“ Labavo postavljena žica ne izgleda dobro i ne drži dobro granu. Ako usko ovijete žicu oko grane u vrlo kratkom vremenu će se urezati u koru i ostaviti ružne ožiljke.Vještina ispravne aplikacije žice će doći s vremenom i iskustvom.

2013-09-21 11.49.52Žicu treba dobro usidriti na mjestu gdje ste započeli s ožičavanjem i/ili na bazi glavne grane, to zna biti najčešća pogreška kod početka omotavanja žice.

Ne križajte žice! Ukrižane žice uzrokuju veći pritisak prilikom savijanja, grana vizualno izgleda deblje, i žicu je teže skinuti. Takve pogreške odmah ispravite. Izbjegavajte izgovore poput: “To je u redu za sada,” ili “Ja ću to ispraviti sljedeći put.”

Zaštitite bonsai koji je nedavno žičan ili presađen od mraza, vjetra i ne prskajte ga otopinom vapno-sumpora jer ga možete uništiti. Takva stabla je idealno držat u zaštićenom prostoru u kojem je temperatura oko 4 °C.