Napredni tečaj

O tečaju

Bonsai udruga zen je pažljivo skrojila napredni program koji je usmjeren posebno na bonsai entuzijaste usredotočene na poboljšanje i razumijevanje  specifičnih znanja kako bi poboljšali vlastiti rad na bonsaiju.

Program cjelogodišnjih radionica  je usmjeren da polaznicima pruži sveobuhvatno praktično znanja utemeljenog na najnovijim tehnikama  razvoja i njege  bonsaija specifičnih za vrstu.

Tečaj uključuje cjelogodišnju  poduku tijekom  četiri godišnja doba.  Rad/tehnike na bonsaiju  bit će prilagođene  godišnjem dobu i određenom stupnju razvoja bonsaija. 

Često postavljana pitanja

 1. 1
  Što ću dobiti pohađanjem ovog tečaja?

  Vodimo vas kroz dugoročni učinak tehnika na široku paletu vrsta drveća. Teme kroz godinu uključuju jako savijanje, razne tehnike cijepljenja, stvaranje mrtvog drveta i napredne principe dizajna. Također steći ćete  dublji pogled u filozofiju i povijest bonsai umjetnosti i njezina estetska razmatranja.

 2. 2
  Postoje li neki preduvijeti?

  Ovaj tečaj je napredna razina, namjenjen je za one koji su završili naš srednji bonsai tečaj, pretpostavljamo da dobro razumijete tehnike bonsaija i da ste spremni za dublje uranjanje u bonsai svijet.

 3. 3
  Što mi je potrebno?

  Potreban vam je  bonsai alat, bonsai žica, supstrati i bonsai posuda, drvo na kojem ćete raditi, te osnovni alat za obradu suhog drveta.

 4. 4
  Mogu li kupiti tečaj kao poklon?

  Naravno! Imamo u ponudi i poklon bonove, spremne za ispis ili prosljeđivanje vašem prijatelju ili rodbini! Kontaktirajte nas za više informacija.

Napredni program

1.Bonsai tehnike specifične za vrstu

 • intezivni tečaj o  borovima
 • intezivni tečaj o listopadnom drveću
 • intezivni tečaj o juniperusima

Gore navedeni tečajevi uključuju cjelogodišnju obvezu polaznika tijekom sva četiri godišnja doba. Sezonsko vrijeme početka svakog tečaja ovisi o vrsti koja se proučava. 

Sadržaj svakog tečaja:

a. Radionica jesen/zima

 1. stiliziranje drveta (analiziranje izrada plana rada)
 2. održavanje drveta tijekom vegetacije i mirovanja (zalijevanje, prihrana, orezivanje i dr.)
 3. jesensko- zimski radovi na drvetu ovisno o vrsti (izbor pupova, detaljno ožičavanje, formiranje osnovne strukture i dr.)

b. Radionica zima/proljeće

 1. alat i materijal za presadnju
 2. priprema posude, odabir korijena, položaj drveta u posudi, fiksiranje drveta …)
 3. izrada plana prihrane prema fazi razvoja

c.Radionica proljeće/ljeto

 1. ljetna rezidba

Napomena:

Sudionici će naučiti procijeniti stablo na temelju njegovih jakih, srednjih i slabih područja te kako orezati kako bi se izvukla maksimalna korist od ukupnog programa hranjenja o kojem se raspravljalo tijekom 2. radionice.

d. Radionica ljeto /jesen

 1. Ova će radionica zaokružiti tečaj za ovu godinu. Sudionici će obavljati uglavnom isti posao kao i prethodne jeseni.

Ovaj put bi mogli vidjeti napredak svog stabla u jednoj godini i osmisliti budući plan za stablo kako bi ga odveli u sljedeću fazu razvoja.

2. Napredne tehnike suhog drveta

Stvaranje mrtvog drveta sastavni je dio dizajna sakupljenih stabala. Ipak, to je najzanemareniji aspekt dizajna bonsaija. Ovaj tečaj ima za cilj demistificirati rezbarenje predstavljanjem obrazloženja za to i predstavljanjem rezbarskih alata i tehnika koje se koriste za izvođenje značajnog rezbarskog projekta. 

3. Bonsai dizajn 

Osnovna vještina koju bi bonsai entuzijast trebao naučiti je kako procijeniti potencijal drveta da se realizira kao bonsai. Prije nego što se na drvetu mogu donijeti bilo kakve odluke o oblikovanju, bonsai entuzijast prvo mora naučiti ‘vidjeti’ bitnu kvalitetu koja može stablo učiniti dostojnim za oblikovanje bonsaija. Sposobnost procjene estetskog potencijala stabla u središtu je stiliziranja bonsaija i, nepotrebno je spominjati, što smo bolje upućeni u našu sposobnost kritiziranja stabla, jasnije možemo razumjeti estetska načela/kvalitete koje mogao bi biti dobar bonsai.

  Switch The Language