Magična povijest bonsaija

Da li ste se ikad zapitali zašto je bonsai toliko cijenjen? Da bi pronašli odgovor na ovo pitanje krenimo putem njegove tajnovite prošlosti…

Svete planine u Kini

Svete planine u Kini www.chinauniquetour.com

 

U drevna vremena šamanizma i ranog taoizma u Kini postojale su legende i mitovi koje govore o mudracima i misticima , često nazivani „ besmrtnici“  koji su živjeli duboko u planinskoj divljini, hraneći se rijetkim biljkama i egzotičnim eliksirima. Planinska  područja gdje su ti mudraci živjeli, smatrana su svetim mjestima i prebivalištem mitskih bića i moćnih Božanstava.  Stara kineska vjerovanja su imala značajan utjecaj na pučanstvo.

 Stijene i kamenje interesantnih uzoraka koje su podsjećale na svete planine smatrane su talismanima. Ljudi koji su ih posjedovali vjerovali su da imaju božansku moć koja se prenosi na osobu koja ih posjeduje.  

Boshanlu

Boshanlu slika preuzeta sa http://www.phoenixbonsai.com

 

Neka od prikupljenih kamenja su imala prirodne otvore i šupljine, koje su podsjećale na špilje u kojima se kriju duhovi predaka, te su takvo kamenje koristili kao obredne mirisne lampe. Dim koji bi izlazio iz prirodnih otvora na kamenju uvijao bi se i predstavljao duhovnu maglu koja bi obavijala sveti predmet. U doba bronce su nastale umjetničke verzije takvih lampi nazvane BOSHANLU.

U jednom trenutku  povijesti kamenje koje je predstavljalo  svete planine  postavljeno je u plitku posudu PEN ( posuda za vodu iz doba neolitika) okruženo vodom i predstavljalo je minijaturni svijet.

Oko drugog stoljeća, DHYANA budisti su sa sobom donijeli znanje o drevnoj AYRUVEDSKOJ medicini i o uzgoju ljekovitog drveća i grmlja u teglama.

Spajanjem dhyana budističkog znanja o hortikulturi sa taoističkim minijaturnim svijetom  nastao je novi koncept  čiju su progresiju nastavili  CHAN redovnici sadnjom sadnica drveta, te je prikaz minijaturnih pejzaža postajao sve više realističniji.  Smatra se da su to bili prvi početci kreiranja minijaturnih pejzaža ( kin. PENJING) iz kojih je kasnije proizišao PUNSAI.

Kasuga-gongen-genki

1309.g. Kasuga-gongen-genki slika preuzeta sa http://www.phoenixbonsai.com

 

Tijekom 11. i 12. stoljeće Kina je izvršila znatan kulturni utjecaj na okolne zemlje.Iz Kine u Japan , preko chan budizma uvezeni su prvi minijaturni krajolici.  Chan, koji se u Japanu izgovara ZEN izvršio je znatan utjecaj na  Japansku kulturu i umjetnosti.

Za prenošenje i širenje bonsaija u Japanu  među japanskom aristokracijom i samurajima najzaslužniji su zen redovnici. Za njih je bonsai bio religiozni objekt “zelene stepenice koje vode na Nebo”. U centru uzgajanja bonsaija je uspostavljanje ravnoteže između čovjeka i prirode. Uzgajivač se posvećuje bonsaima, njeguje u sebi kreativnost, te svake godine ispočetka proživljava  ritam izmjene godišnjih doba. Sam uzgoj zahtjeva puno njege i pozornosti, ali kao nagradu donosi mirnoću uma, osjećaj osvježenja i unutrašnju smirenost.

PigmyTrees

Japanski vrt u Londonu http://www.nationalarchives.gov.uk/imagelibrary/events/03.htm.

Iz Japana bonsai se proširio na zapad krajem 19. stoljeća. Izložbe bonsaija održane su u Philadelphiji 1876. g., Parizu 1878., 1889. i 1900.g., dok je prva velika izložba održana u Londonu 1910.g. Bonsai danas nije samo privilegija više klase, nego se pretvorio  u poznatu i priznatu kulturu i umjetnost širom svijeta.

Autor : Dean Ćebić